Strategische personeelsplanning: Alles wat je moet weten

Dit artikel gaat over strategische personeelsplanning (SPP) en is bedoeld voor CXO's en HR professionals die de kern van dit thema in 30 minuten scherp willen hebben. In dit artikel werken we eerst uit wat een strategische personeelsplanning is, vervolgens kijken we hoe je deze opzet en welke tools handig zijn om te gebruiken.
Definitie van strategische personeelsplanning
Strategische personeelsplanning is een integraal onderdeel van een bedrijfsbeleid, waarbij de organisatie de lange termijn personeelsbehoefte bepaalt en is gericht op de realisatie van de bedrijfsdoelen. Het omvat zowel de ontwikkeling en implementatie van het personeelsbeleid, als de monitoring en evaluatie van het beleid.
Wat is het verschil tussen strategische personeelsplanning en (S)HRM?
Strategisch personeelsbeleid en HRM zijn twee aanverwante concepten die samenwerken om het personeel van een organisatie effectief en efficiënt te beheren. Echter, er zijn belangrijke verschillen tussen de twee.
Strategisch personeelsbeleid richt zich op de lange termijnplanning van het personeel, inclusief beleidsontwikkeling en -uitvoering. Het is gericht op het bereiken van de bedrijfsdoelen door de juiste mensen te hebben en te houden, en het beleid aan te passen aan veranderende behoeften en omstandigheden.
(Stratgisch) HRM daarentegen is gericht op de dagelijkse uitvoering van HR-taken, zoals werving en selectie, opleiding en ontwikkeling, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Het heeft ook als doel het creëren van een positieve en productieve werkomgeving voor het personeel.
Samenvattend; strategisch personeelsbeleid richt zich op de toekomst en het beleid, terwijl HRM gericht is op de uitvoering van dagelijkse taken en het creëren van een optimale werkomgeving.
Waar moet een goede personeelsplanning aan voldoen?
Een bruikbare strategische personeelsplanning moet aan de volgende eisen voldoen:
- Gericht op de lange termijn.
- In lijn met bedrijfsdoelen en -strategieën.
- Rekening houdend met externe factoren.
- Inclusief analyse van personeelsbezetting en-behoeften.
- Flexibel en aanpasbaar.
Hoe maak je een strategische personeelsplanning (SPP)?
Stap 1: Bepaling van bedrijfsdoelen en -strategieën
De eerste stap bij het opstellen van een strategische personeelsplanning is het bepalen van de bedrijfsdoelen en -strategieën.Hierbij moeten zowel de korte- als de lange-termijn doelen worden geanalyseerden beschreven, en moet de strategie voor het bereiken van deze doelen worden ontwikkeld.
Stap 2: Analyse van huidige personeelsbezetting
De volgende stap is het analyseren van de huidige personeelsbezetting, inclusief de demografische samenstelling, de opleiding ende competenties van het personeel en de huidige arbeidsomstandigheden. Hierdoor kunnen de sterkte en zwakte van de huidige personeelsbezetting worden geanalyseerd.
Stap 3: Voorspelling van toekomstige personeelsbehoeften
Op basis van de analyse van de huidige personeelsbezettingen de bedrijfsdoelen en -strategieën, kunnen toekomstige personeelsbehoeften worden voorspeld. Dit bevat zowel de noodzaak om nieuwe medewerkers aan te nemen als de noodzaak om bestaande medewerkers verder te ontwikkelen of op te waarderen.
Stap 4: Ontwikkeling van actieplan voor personeelsbeleid
Tot slot moet op basis van de voorspellingen en analyse een actieplan voor personeelsbeleid worden ontwikkeld. Dit behelst de beslissingen over hoe de toekomstige personeelsbehoeften moeten worden aangepakt, waaronder de selectie en opleiding van nieuwe medewerkers, de bevordering van bestaande medewerkers en de ontwikkeling van interne opleidings- en ontwikkelingsprogramma's. Het actieplan moet ook duidelijk maken wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de verschillende activiteiten.
Wat is het HR3P model?
Het HR3P model is een methodiek voor strategische personeelsplanning en -beleid. Het model is gebaseerd op drie perspectieven: het perspectief van de organisatie, het perspectief van de medewerker en het perspectief van de samenleving.
Met behulp van het HR3P model kunnen bedrijven hun personeelsbeleid op een integrale manier bepalen en uitvoeren, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften en verwachtingen van zowel de organisatie als de medewerkers en de maatschappij. Het model kan worden toegepast in diverse HR-domeinen, zoals talentmanagement, opleiding en ontwikkeling, werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden.
Wat is het HR3P model?
Het HR3P model is een methodiek voor strategische personeelsplanning en -beleid. Het model is gebaseerd op drie perspectieven: het perspectief van de organisatie, het perspectief van de medewerker en het perspectief van de samenleving.
Met behulp van het HR3P model kunnen bedrijven hun personeelsbeleid op een integrale manier bepalen en uitvoeren, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften en verwachtingen van zowel de organisatie als de medewerkers en de maatschappij. Het model kan worden toegepast in diverse HR-domeinen, zoals talentmanagement, opleiding en ontwikkeling, werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden.
Wat is het 9-grid model?
Een 9-grid is een model dat wordt gebruikt om de waardering van medewerkers te bepalen en hun ontwikkelingsmogelijkheden in kaart te brengen. Het maakt gebruik van een 9-vakkenmatrix waarin medewerkers worden geplaatst op basis van hun prestaties en potentieel. Dit model wordt vaak gebruikt bij de evaluatie van medewerkers en de bepaling van opleiding en ontwikkeling behoeften.
Wat is een IDU matrix?
Een IDU matrix is een tool die wordt gebruikt om de strategische positionering van medewerkers binnen een organisatie te bepalen. Het maakt gebruik van een matrix met vier vakken waarin medewerkers worden geplaatst op basis van hun prestaties en potentieel. Dit model kan helpen bij het maken van personeelsbeslissingen, zoals het bepalen van opleidingen, bevorderingen en ontslagen.
Tot slot
Een strategische personeelsplanning is van cruciaal belang voor het realiseren van bedrijfsdoelen. Dit artikel geeft slechts een korte introductie op het onderwerp.
Binnen de HR afdeling van uw organisatie zijn er ongetwijfeld mensen die ervaring hebben met het maken van een strategische planning. Maar leg de verantwoordelijkheid van het maken van deze planning niet alleen bij de HR afdeling.
De effectiviteit en efficiëntie wordt grotendeels bepaald door de mate waarin de planning aansluit op de bedrijfsdoelstellingen. Oftewel, als uw HR Businesspartner niet aangesloten is op het bestuur van de organisatie óf niet in staat is om daar de juiste gesprekken te voeren, moet u scherp zijn op de kwaliteit van de planning.
Buro Flinc heeft ervaring met HR transformatie bij meer dan 50 grote Nederlandse en Internationale organisaties, zoals Picnic, LIDL en Staples. Wilt u weten of u meer uit uw mensen kunt halen? Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Blijf op de hoogte van kennis & inzichten.